לאורך שנים , שימוש בכפפות עבודה היה טאבו. היה ברור לחלוטין  כי במטבח המסעדה, הצוות משתמש בכפפות. לא היה על כך כל עוררין.
אלא שמבחינה פרקטית יש חסרונות בשימוש (לא מושכל) בכפפות והשמירה על המזון נקי מהצלבות מזהמות, מידי העובד למזון עצמו, לא בהכרח מובטחת כי ״ העובדים משתמשים בכפפות״.

כצרכני סושי, סנדביצ׳ים, מאפים, סלטים בהרכבה ומנות צלחת במסעדות, בתי אוכל וכו׳, הרבה פעמים אתם יכולים לראות מבעד לדלפק את העובד על הפס מכין לנו את המנה.
חדי עין, כמונו :) , ישימו לב שאמנם העובד חובש כפפות אבל… למרות הכפפות הסיכון לזיהום המזון הוא עדיין ענק כי:
1. הכפפות כל הזמן על הידיים ולא מוחלפות – במקרי קיצון שמענו אף על עובדים שהולכים עם הכפפות לשירותים..וחוזרים להכין מנה..
2. הכפפות קרועות – חתיכות כפפת לטקס מוצאות את דרכן בקלות לצלחת הלקוח.
3. כפפות מלוכלכות ממש וניתן לראות בעין את הלכלוך.

אבל העובד ? מבחינתו הוא שם כפפות וסגר את הפינה. אז זהו שלא. ממש לא. והסיכויים במקרים אלו לפגיעה בבריאות הלקוחות לא קטנים.
למעשה כל מנהל חייב לדעת באופן ברור כיצד להתנהל עם כפפות ?
א. איך להלביש אותן ומה הפעולות המקדימות?
ב. מתי להחליף אותן?
ג. כיצד להסיר אותם ?

כל עוד העובדים במטבח לא יכירו בעל פה ובאופן ברור וחד משמעי את נהלי העבודה עם כפפות – השימוש בכפפות לא בהכרח מהווה יתרון על שטיפת ידיים נכונה בתדירות ראוייה ובתנאי שהידיים , בריאותית במצב טוב ללא פצעים.

כללים חשובים בלבישת הכפפות : 
1. השתמש בכפפות נקיות בעבודה עם מזון מוכן לאכילה. (כדאי מאוד לדעת מהו ההבדל בין מזון גולמי למוכן לאכילה)
2. שטוף את הידיים תמיד לפני הלבשת הכפפות
3. החלף את הכפפות בכל עיתוי בו היה נדרש ממך לשטוף ידיים:

דוגמאות (חלקי. יש המון):
א. במעבר מעבודה עם מזון גולמי למזון מוכן לאכילה ( למשל מהכנת שניצל עוף  להכנת סנדביץ׳ על הפס הקר)
ב. אחרי מגע בגופך בבגדיך. נגעת ? החלף. אתה לא יודע אילו חיידקים יש לך על המכנסיים.
ג. הפסקת שירותים.
ד. הפסקת אוכל/שתייה של העובד.
ה. לאחר מגע עם כלים/ משטחים מלוכלכים
ו. תגדיל ראש. לאחר כל פעולה בה הכפפות מתלכלכות.

לסיכום, כפי שניתן להבין – שימוש בכפפות יכול להיות מועיל מאוד מבחינת האפשרות לצמצום הסיכון לזיהום המנה המוכנת – אלא שהדבר תלוי מאוד בהתנהלות העובדים והסמכות הניהולית במקום.  התנהלות  מורכבת מ״ מקצועיות״ ומ״משמעת״ וכדאי שאלו יהיו מטופלים.

מקצועיות צוות המטבח בהיבטים של בטיחות מזון יצמצם את הסיכון לקלקול קיבה מאכילה במסעדה ולהרעלות מזון חמורות יותר והייתרונות לכך ברורים. להדרכות צוותי המטבח צרו עימנו קשר עכשיו.

 

 

Leave Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

clear formSubmit